Inflytelserika dansband från 1970-talet och fram till idag

Dansband och dess musik har sedan 1970-talet varit en populär musikgenre i Sverige. Det finns dock de som menar att dansbandsmusik inte är en egen genre, utan snarare är blandningar av olika genrer, såsom swing, country, jazz och rock. Dansband har också varit ett vanligt inslag i Melodifestivalen. Vare sig man ser musiken som en egen genre eller inte kännetecknas den idag av band vars musik framförallt spelas i danssammanhang, ofta pardans som bugg och foxtrot.

Dansbandsmusikens storhetstid brukar sägas vara 1970-talet, med grupper som Kikki Danielssons Wizex, Thorleifs och Flamingokvintetten. På 1980-talet dominerades dansbandsmusiken av omåttligt populära Vikingarna, trots att discomusiken var den genren som i övrigt var mest populär då. Vikingarna, med Christer Sjögren i spetsen, hade vid sitt upplösande 2004 sålt över 11 miljoner skivor. På 1990-talet fick dansbandsmusiken återigen ett uppsving, då med band ledda av så kallade ”dansbandsdrottningar”, det vill säga kvinnliga förgrundsgestalter. Sedan 1970-talet har dessa i Sverige bland annat varit Lotta Engberg, Kikki Danielsson och Charlotte Nilsson. Andra dansband som var populära under den här tiden är Arvingarna med sin omåttligt populära låt ”Eloise”. Framåt 200-talet kom dock intresset för dansbandsmusik återigen att minska.

Dansband spelas ofta till pardans som bugg och foxtrot

 

Sannex – prisvinnande dansband på 2010-talet

Trots att dansbandsmusikens popularitet har minskat med åren betyder det inte att den är död. Sannex är ett av de band som är beviset på det. De har funnits sedan 1990-talet, men med tre studioalbum och ett livealbum släppta på 2010-talet är de minst sagt aktuella än idag. År 2015 fick Sannex äran att ta emot P4:s pris Guldklaven i kategorin Årets dansband. Andra som fick ta emot pris var Peter Larsson, sångare i Larz Kristerz och Hasse Carlsson och Dennis Janebrink i Flamingokvintetten, vars musik har haft en stor betydelse för dansbandsmusiken.

Andra dansband som har skördat framgångar i Sverige under 2010-talet är Playtones, Rolandz och veteranerna Lasse Stefanz. Hur framtiden framtiden för dansband att se ut? Det får vi avvakta och se.