Historien om Svensktoppen

Svensktoppen är en hitlista i Sveriges Radio. Med undantag från åren 1982 till 1985 har det sänts sedan 1962. I början sändes Svensktoppen som ett inslag i programmet svensklördag, men redan någon månad senare hade det blivit ett eget program. Den allra första Svensktoppettan var Lasse Lönndahl med låten Midnattstango. Programmets första programledare var Barbro Lindström, och sedan dess har det haft många programledare. Två som har arbetat under längre tid är Ulf Elfving och Kent Finell.

Redan under 1970-talet skedde några ändringar av Svensktoppen. En ny regel infördes som innebar att låtar fick ligga kvar på listan i max tio veckor. Både text och musik skulle dessutom ha skrivits av svenska medborgare och framföras på svenska. Trots att man några år senare beslutade att svenska översättningar på utländska låtar fick delta, återupptogs svenskregeln återigen i mitten av 80-talet. En annan milstolpe i radioprogrammets historia är 1993. Det var året då lyssnarna för första gången fick vara med och påverka listan genom att rösta på sina favoriter. Detta gjorde att Svensktoppen började domineras av den då populära dansbandsmusiken.

Svensktoppen har spelats på radio sedan 1962

 

Engelskan och popmusikens intåg på Svensktoppen

År 2003 ändrades två saker på Svensktoppen, som är bestående än idag. En jury infördes, som utgörs av ett antal slumpmässigt utvalda svenska medborgare som får hem ett röstkort. Efter en period byts jurymedlemmen ut mot en annan. Det andra som hände var att språkkravet avvecklades i programmet. En anledning till denna ändring var Melodifestivalen. Året innan hade de nämligen ändrat sina regler och börjat tillåta svenska bidrag som sjöngs på annat språk än svenska, vilket medförde att flera av Melodifestivalens låtar numer inte kunde delta i Svensktoppen. Efter denna ändring har dansbandsmusiken fått konkurrens av ett annat sound. Sedan 2003 har namn som Benny Anderssons Orkester, The Ark och Sahara Hotnights skördat framgångar på Svensktoppen. Idag leds programmet av Carolina Norén, som efterträdde Annika Jankell år 2007.