Disco är en musikgenre som varit mycket populär under flera årtionden. Genren har sitt ursprung i det afroamerikanska USA, framför allt i storstadsområden såsom New York. Det var under 70-talet som discon började utvecklas och växa sig allt starkare. Till den klassiska discomusiken dansades det även discodans. Discolåtar har en enkel uppbyggnad och känns igen på sitt svängiga sound. Låtarna handlar ofta om kärlek och har alltid varit kommersiella. På så sätt har musiken kunnat accepteras av många.

Soundet har blivit inspirerat av funk och soul. Discon spred sig snabbt från New York och vidare över USA innan den senare spred sig över världen. Även i Sverige blev discomusik populär att lyssna på. Efter ett tag började dock discons succé att svalna av och olika subgenrer och inspirerade musikgenrer bildades, bland annat housemusik och eurodance.

Världskända artister som sjunger disco

Några av de absolut största stjärnorna inom disco är Gloria Gaynor, Modern Talking, Haddaway och Samantha Fox som alla haft en one-hit wonder inom denna genre. I Sverige kan du lyssna på Lili & Susie vars låtar bland annat kan räknas till disco. Gloria Gaynor hade bland annat stora framgångar med låten I Will Survive.

Divi