Afrobeat är en karaktäristisk musikstil med rötterna i Nigeria som utvecklades främst under 1960- och 70-talen. Genremässigt kan afrobeat beskrivas som en mix av element från funk, soul, jazz, yoruba och en nigeriansk genre som kallades highlife. Afrobeat ska inte förväxlas med en modernare musikgenre känd som ’afrobeats’. Den senare är visserligen inte helt oinspirerad av afrobeat men blandar in dancehall, hiphop, house och andra mer moderna musikstilar. Bokstaven ‘s’ på slutet gör hela skillnaden.

Pokémons finns i många olika former och har inspirerat musik – om än att den är långt från afrobeat. Här handlar det dock om fina pokemon leksaker som du kan handla till bra priser hos webbshopen estore.nu. De har förutom det också andra produkter som elektronik, skönhetsprodukter, musikutrustning och mycket annat.

Ingen afrobeat utan Fela

Det tveklöst största namnet inom afrobeat var den nigerianske sångaren och musikern Fela Kuti. Han är den enskilde musiker som gjorde mest för att utveckla genren. I det avseendet formades afrobeat till stora delar av hans stil och syften. För Kuti var musik främst ett medel för att uttrycka politiska åsikter, till största delen som ett motstånd mot diktaturen i dåtidens Nigeria. Det var i samband med att Kuti reste till USA och mötte medlemmar i Black Panther-organisationen som hans intresse för att göra politiskt konfrontativ musik väcktes. Kuti uppgav senare att han under den här perioden också alltmer började känna att han dittills i sin karriär inte hade spelat afrikansk musik. Den musik som han sedan började utveckla som skulle bli afrobeat såg han som förankrad i afrikansk musikalisk historia.

Låtarna var ofta långa och byggde på ett groove som spelades av trummor och bas. Över grundrytmen lämnades stort utrymme för improvisation. Ett skäl till att musiken utvecklades på det här sättet var för att Fela skulle kunna pratsjunga sina politiska texter över rytmen. Namnet ‘afrobeat’ föddes ur en vilja att separera Kutis musik från den funk som utvecklades av bland andra James Brown i USA, två musikaliska genrer som visserligen låter olika men som bär många liknande karaktärsdrag.

Afrobeat och dess efterföljare

Afrobeat inspirerade mängder av band under 1970-talet, men få gjorde så mycket med den dansanta stilen som det amerikanska bandet Talking Heads. Tillsammans med demonproducenten Brian Eno producerade de år 1979 ett av de bästa afrobeat-inspirerade albumen någonsin med ‘Remain In Light’. Paul Simon var en annan figur som under 70- och 80-talen hämtade inspiration och sound från afrobeat. Idag går det att höra influenser från afrobeat bland annat i musiken som görs av Vampire Weekend. En samtida artist som gör musik som kan kategoriseras som afrobeat är den nigerianske folkmusikern Lagbaja.

Fela Kuti själv dog under smått mystiska omständigheter 1997. Han lämnade efter sig ett formidabelt musikaliskt arv.

Divi