Blues är en subgenre till rockmusiken och har sina rötter från afroamerikansk musik i USA. Blues har varit en viktig inspirationskälla till många andra musikgenrer såsom jazz, r’n’b och country.

Blues uppkom i södra USA och blev vida känt under början av 1900-talet. Idag är bluesen mer modern och har ett elektroniskt sound.

Därför heter det blues

När det kommer till blueslåtar handlar texterna ofta om olycka och problem. Det är alltså dystra texter. Det var på grund av detta musikgenren fick sitt namn. Det engelska uttrycket feeling blue när man är dyster är alltså grunden till blues.

I blues spelas det en mängd olika instrument. Piano, munspel och trummor är vanliga tillsammans med slagverk och gitarr. Låtarna har en konventionell 12-takt.

Viktiga artister inom blues

Det finns många kända artister inom genren blues. Du har kanske hört Bessie Smith sjunga låtar som Downhearted Blues, Baby Won’t You Please Come Home och The St. Louis Blues.

En annan viktig artist för bluesen var Muddy Waters. Han sjöng cityblues och är en av de viktigaste grundarna av musikstilen. Hans populära låtar är bland annat I Got My Brand On You och I Feel So Good.

Divi