Countrymusik är en genre som är riktigt populär, framförallt i USA. Genren brukar anses vara en samlingsterm för en rad olika musikstilar. Vad de alla har gemensamt är dock att de har sitt ursprung i de sydliga staterna i USA såsom Kentucky och West Virginia.

Många instrument och subgenrer

Countrymusiken har sitt ursprung i det tidiga 1900-talet. Det var dock först under 60-talet som countrymusiken fick sitt namn och erkännande. Gitarr, dobro, munspel, mandolin och banjo är instrument som förekommer i de band som spelar countrymusik.

Inom genren förekommer det en rad olika subgenrer samt fusionsgenrer såsom countrypop och countryrock. Musiken inspireras bland annat av folkmusik, gospel och blues.

Hur ser en countrysångare ut?

Countrymusikens popularitet går upp och ner men det finns alltid många band och artister som ständigt levererar ny musik. Många som tänker på countrygenren föreställer sig en cowboys med hatt som spelar gitarr och sjunger. Idag finns det dock även unga tjejer som blivit superstjärnor med sin countrymusik.

En av countryns stora frontfigurer är Dolly Parton. Denna artist har en säregen röst som lämpar sig perfekt för countrymusik. Parton har bland annat blivit framgångsrik med låtar såsom Jolene, 9 to 5 och My Tennessee Mountain Home.

Även Taylor Swift har varit en välkänd artist i genren country och dess subgenre countrypop. Taylor Swift har bland annat släppt låtar såsom Tim McGraw, Love Story och Should’ve Said No.

Countryns historiska förebilder

Det finns en rad antal band och sångare som anses vara grundarna till genren country. Ett av dessa band är The Carter Family som bestod av A.P., Sara och Maybelle Carter som alla var familj. The Carter Family sjöng bland annat ballader och mountain gospel.

Jimmie Rodger är en annan artist som varit viktig för countryn. Jimmie Rodger spelade country-folk med traditionella ballader. Hans låttexter baserades i stor utsträckning på ämnen såsom kvinnor, whisky, sjukdom och döden från ett manligt perspektiv. Inte helt glada ämnen alltså.

Johhny Cash är ytterligare en artist som varit stor inom country. Han var nära The Carter Family då han gifte sig med Maybelles dotter June Carter. Med över 50 miljoner sålda album gjorde han stor succé. Du har säkert hört hans välkända låtar som bland annat heter I Walk The Line, Ring of Fire och A Boy Named Sue.

Divi