Medan andra länder har salsa, bachata och countrymusik så har Sverige dansband. Denna musikgenre har varit älskad i många år och uppskattas av alla generationer. Dansband är populärmusik som det dansas loss till.

Alla känner till de populära banden som turnerar riket runt och spelar sin musik under helgerna. Då är det dags att snöra på sig sina dansskor och bugga eller dansa foxtrot. Dansbandsmusik kännetecknas av att den går i 4/4-takt.

Superstjärnor som sjunger kärleksmusik

Förr i tiden var dansbanden de riktiga superstjärnorna i Sverige. När ett dansband spelade på Folkets park samlades hela staden för en nöjeskväll tillsammans. Många dansbandsmusiker inspireras av andra genrer när de skriver sin musik. Dessa genrer kan vara allt från gammeldans till rock och country.

Dansband erkändes som en musikgenre under det tidiga 70-talet. Även de nordiska grannländerna har dansbandsmusik att njuta till. I dansband spelas det bland annat elbas, elgitarr, keyboard och trummor. Dessutom kan det förekomma instrument såsom dragspel, saxofon och trumpet. Med dessa instrument skapar de sitt svängiga sound.

De låtar som sjungs handlar allt som ofta om kärlek. Det är ett återkommande tema i en stor mängd låtar från de flesta band inom genren. Vänskap och fred är andra teman som ofta finns med i bandens låtar.

Banden döpta efter sångare

När det kommer till dansbandens namn har de ofta något gemensamt. Det är att de ofta är döpta efter sin sångare. Du kan till exempel se dansband vid namn som Lasse Stefanz, Thorleifs och Curt Haagers. Det ger helt enkelt ett personligare intryck när banden är döpta efter sin sångare.

Dans i Folkets park sedan 70-talet

Tidningar såsom Aftonbladet har alltid älskat att skriva om dansbandsstjärnor. På detta vis har det varit ända sedan dansbanden började turnera runt om i Sverige. Redan på 70-talet fylldes landets folkparker till bristningsgränsen när ett känt band kom förbi.

Då som nu turnerade banden i turnébussar för att snabbt kunna ta sig fram med sina musikinstrument. Det var just 70-talet som var storhetstiden för dansbandsmusiker. Ett tag fanns det hela 800 dansband som arbetade heltid med sin musik. 20 år senare fanns det endast 500 dansband och i nuläget är det ännu färre. Dansbandsmusiken lever dock kvar och är fortfarande mycket populär i de svenska hemmen.

Populära dansband

Det har funnits hundratals dansband som vunnit lyssnarnas hjärtan med sin musik. De flesta texter i låtarna är på svenska eller engelska. Du har säkert hört musik från ett otaligt antal dansband. Några av de riktigt populära banden är Vikingarna, Wizex, Lasse & Lotta Engbergs orkester, Elizas, Scotts och Sven-Ingvars.

Populära dansbandssångerskor genom åren har framför allt Kikki Danielsson och Charlotte Perelli varit. Dansbandsmusik är en genre som fortfarande har många år framför sig i de svenska hjärtana.

Divi