Eurodance är en musikgenre som omfattar elektronisk dansmusik. Denna typ av musik spelas framför allt på dansgolven och på nattklubbar. Musikstilen blev riktigt populär under 80-talet och dess framgångssaga sträckte sig in på 90-talet.

Eurodance har glada toner med ett högt tempo. De instrument som används för att skapa dess karakteristiska sound är synthesizer, trummaskiner, keyboard och sequencer. Låtarna har ofta ett tungt beat och lätta sångtexter.

Populära artister inom eurodance

Eurodance var framför allt populärt att lyssna på i Europa och det fanns ett stort antal artister inom genren. Framför allt var det många som blev kända med en one-hit wonder.

I Sverige blev bland annat E-Type ett känt ansikte utåt för eurodancemusiken. Han blandade rap med skönsång i sina låtar med högt tempo. Även Dr. Bombay, Pandora och Dr. Alban skapade musik innanför landets gränser. Ute i Europa däremot var det bland annat Leila K, Vengaboys, Ice Mc, DJ Bobo och Cascada som levererade musik till dansgolven.

Eurodance höll sig populärt under 90-talet men sedan dess har dess stora framgångssaga tyvärr dalat. Andra musikstilar har istället gjort entré och tagit över dansgolven. Det är dock inte helt ovanligt att de gamla låtarna fortfarande hörs på radio.

Divi