Gospel är en musikgenre som framför allt är vanligt förekommande inom kyrkan. Genren har sina rötter i USA där den skapats av församlingskörer med afroamerikanskt ursprung. Idag är gospel en populär musikgenre som även förekommer i Sverige, bland annat på prinsparets bröllop i Stockholm.

Vokalisk musik med kristna texter

Gospel har influerats mycket av blues. Musiken framförs ibland med enbart röster och utan instrument. De instrument som är vanligt förekommande är dock piano, hammondorgel och gitarr. De flesta låttexterna är kristna texter med budskap från religionen. Musiken karaktäriseras av känslosamma låtar och de samspelta rörelser som kören gör när de sjunger. Dagens moderna gospel har influenser från bland annat soul och r’n’b vilket ger den mer moderna sound.

Några stora stjärnor som gjort gospelmusik är Elvis Presley och Bruce Springsteen. Musikgrupper som har just gospel som sin inriktning är annars Take 6 och Edwin Hawkins Singers.

Gospel är populärt i Sverige

Gospel har lyckats få ett starkt fotfäste i Sverige. Här finns det mängder av gospelkörer att sjunga i och dessutom arrangeras det gospelfestivaler. Bland annat Carola har sjungit gospel i sina låtar, vilket kan ha bidragit till genrens stora popularitet.

Divi