Heavy metal är en musikgenre som växte fram som en subgenre ur rockmusiken. Det var under 1960-talet som de första antydningarna till heavy metal kom. Genren växte fram i USA och Storbritannien.

Heavy metal anses ofta vara en genre som är mörk och dyster med svår musik. Det finns dock många grupper som skriver kommersiellt gångbar musik och som ofta spelas på radio och som filmmusik.

Tungt sound i heavy metal

Heavy metal har ett karaktäristiskt tungt sound. Karaktäristiskt för musiken är en förstärkt distorsion. Heavy metal är en högljudd musikgenre som är mycket maskulin i sin framtoning. Något som ständigt återkommer är många, långa gitarrsolon.

Subgenrer som har växt fram från heavy metal är bland annat death metal, glam metal och thrash metal. Låttexterna inom heavy metal är ofta mörka med tunga ämnen. Det som behandlas i texterna är bland annat våld, brutalitet, död, ondska och krig. Det är alltså inga ljusa och lätta texter utan dystra som passar till det tunga soundet.

Det är dock inte bara tunga låtar med grova gitarriff som spelas inom heavy metal. Det förekommer också fina kärleksballader. Precis som inom rocken så bygger musiken på elgitarrer, trummor och elbas. En del grupper använder sig även utav syntar.

Viktiga band för heavy metal

Det finns många band i världen som har varit viktiga för genren. Ett av dem är Iron Maiden som grundades i mitten av 70-talet. Iron Maiden har varit ett mycket framgångsrikt band inom heavy metal och Expressen skriver ofta recensioner av deras musik. Gruppen har sålt mer än 100 miljoner album och deras låtar är ofta historiskt förankrade eller bygger på folksägner. Populära låtar är Fear of the Dark, Wasted Years och The Trooper.

Ett annat band som varit viktigt för heavy metal är Mötley Crüe, vars band frontas av Vince Neil. Bandet skapades bland annat av Nikki Sixx och Tommy Lee under 80-talet. En av bandets hits är Kickstart My Heart och en annan Shout At The Devil.

Nu metal är en av subgenrerna

Nu metal är en viktig subgenre under heavy metal. I denna subgenre finner du band såsom Slipknot och Linkin Park. Nu metal är en subgenre som blandar stilen metal med bland annat hiphop och techno.

Linkin Park är ett amerikanskt nu metal-band som har sålt över 60 miljoner album. Några av bandets mest populära singlar är One Step Closer, Somewhere I Belong och Numb/Encore.

Divi