Ett stort evenemang som ett fotbolls-VM har specialskrivna sånger. Ofta anlitas en etablerad artist som Magnus Uggla eller Avicii för att skriva låten. Man törs inte satsa på ett osäkert kort. Ett exempel på lyckade VM-låtar är Shakiras “Waka Waka (this time for Africa)”, som skrevs för VM i Sydafrika 2010 och blev en stor hit. Det finns en likhet mellan fotboll och populärmusik. På läktarna finns sambaorkestrar och supportersångerna är ofta kända melodier som har försetts med ny text.

Inte sällan finns det inslag av lokalpatriotism. “Vi glömmer aldrig änglarna”, sjunger publiken på Ullevi när Blåvitts A-lag vandrar in på plan.

Vin och sång

One Relation Events Solution har ett samarbete med trubadurer för att höja stämningen på sina fester. Det är proffsiga musiker som kan ta en publik och framföra Ledin och Avici-låtar professionellt. Efter maten är det dags för allsång och om det finns något födelsedagbarn kommer hon säkert få framföra en låt på scenen. På ett företagsevent är Amarone perfekt, att smutta på ett exklusivt italienskt vin med distinkt smak behövs för att ge gästerna mod att vråla med i refrängen när “We are not gonna take it”, drar igång från scenen.

Jippon och politik

Politiska rallyn i USA är en färgsprakande upplevelse, en blandning av spontanitet och kaos. Stora hallar fylls med aktivister och väljare. “Presidenten har kommit till min stad för att fråga hur jag har det”, tänker en del väljare och köar i timmar utanför lokalen. Naturligtvis presenteras såväl distriktets kongressmän, som guvernören och borgmästare på rallyt för att dra nytta av det PR som besöket innebär.

Medan arenan fylls upp med folk och flaggor viftar och merchandise säljs spelas patriotiska sånger som “I am Proud to be an American” i högtalarsystemet innan huvudtalaren dyker upp och möts av publikens jubel och applåder.

Divi