Nu-folk är en musikgenre som går under många namn. Den är också känd under etiketter som bland andra ‘psychedelic folk’, ‘freak folk’ och ‘acid folk’. Det är en till största delarna akustisk musikstil som har sina rötter i 1960-talets psykedeliska rockscen.

Om du tycker om att lyssna på Nu-folk är det inte helt omöjligt att du också tycker om att cykla. I och med att våren är här och sommaren kommer allt närmare har säsongen för cykelutflykter infunnit sig. För cykelutflykter är det få cykeltyper som är bättre än mountainbikes. Hos Tooorch.com hittar du ett brett sortiment av mtb däck i olika utföranden. I utbudet hittar du allt från däck som funkar utmärkt för långa sträckor till tuffa däck för downhill.

Till skillnad från den psykedeliska rocken är nu-folk dock till största delen en akustisk musikstil. Vad stilen lånar från dess elektriska motpart är ett smått transliknande uttryckssätt. Artister som verkar inom den psykedeliska folkmusiken räds inte att expandera sina låtar i långa improvisationer. Liksom den psykedeliska rocken är uttryckssättet till stora delar inspirerat av psykedeliska droger. Texterna kretsar därför ofta kring ämnen som har att göra med naturen och kärlek.

Bland artisterna som räknas som föregångare inom nu-folk finns bland andra sextiotalsartisterna Donovan och John Fahey. Båda experimenterade på sina respektive håll med nytänkande inspelningstekniker blandat med akustisk instrumentering. Under 1970- och 80-talen var nu-folk i princip dött. Det var under 1990-talet som genren än en gång skulle få ett uppsving. Mycket tack vare artister som bland andra Animal Collective, Devendra Banhart och Ben Howard. Under 2000-talet skulle rörelsen växa ytterligare i och med exempelvis Joanna Newsoms för en tid stora popularitet. Idag är psykedelia en del av mängder av musikgenrer som rap, soul, rock och mycket annat.

Divi