Pop är en av världens mest populära genrer för musik och är en av dem som funnits under längst tid. Popmusik är en bred genre med många subgenrer, bland annat poprock, disco, countrypop och r’n’b.

Benämningen pop har funnits ända sedan 20-talet men etablerade sig som genre vid 50-talet. Popmusik är kommersiellt gångbar och uppskattas av de flesta lyssnare då den är enkel att ta till sig.

Låtar om kärlek

Typiska poplåtar har fina texter om kärlek eller andra positiva ämnen. Från början skiljde sig pop från rock just på grund låtarnas texter då de inte gick ut på att vara rebelliska och upproriska. Idag är det dock mer fritt vad låtarna kan handla om.

Stora artister inom pop

Det finns många artister som har varit viktigt för popen. Inom denna genre finns det riktigt många världsstjärnor vars musik lyssnas på över generationer och genom årtionden.

En av dessa artister är Michael Jackson. Som kungen av pop hade Michael Jackson en röst som spred sig världen över. Han var aktiv under fyra årtionden och hade en extremt framgångsrik karriär. Du har säkert hört hans låtar såsom Thriller, Beat It och Black or White.

Madonna är en annan artist som har varit mycket viktig för popen. Med ständigt nya låtar och provokativa scenframträdanden har Madonna varit framgångsrik under många år. Like a Virgin, Like a Prayer och Hung Up är några av hennes mer kända låtar.

Pojkband under 90-talet

Under 90-talet var det extra populärt att bilda band som kombinerade popmusik och dans. Ofta var det killar som bildade så kallade pojkband. Tidningar som SvD var alltid snabba på att recensera deras senaste musiksläpp och turnéer. Kända pojkband under denna tid var bland annat Backstreet Boys, Westlife, Boyzone och N’sync. Även tjejband bildades, ett av de mer framgångsrika var Spice Girls.

Divi