Punk är en stor musikgenre som har varit populär i många årtionden. Själva punken ses som en subkultur och musikgenren kategoriseras formellt under namnet punkrock och är en genre inom rockmusik. Musikstilen uppstod under mitten av 70-talet. Framför allt var det i Storbritannien och USA som punken blev stor.

Musiken och låtarna som punkband spelar är ofta politiska och motsätter sig det kommersiella samhället. Med tiden har punkmusiken dock blivit mer kommersiell och glammig än vad den var när den kom. Själva syftet med punkmusiken är att den ska vara lättillgänglig för alla lyssnare.

Kända band inom punken

Det finns många stora punkband som gjort sig ett namn världen över. De flesta har sitt ursprung i Storbritannien och i USA. Ett av de för punken mest betydande banden är Sex Pistols med Johnny Rotten i spetsen. Detta band från London blev bland annat kända för låten God Save the Queen som är starkt kontroversiell. Andra låtar som gjorde bandet kända är Pretty Vacant, Holidays in the Sun och Anarchy in the U.K.

Ett annat viktigt band är Ramones som bildades i New York under 70-talet. Ramones var ett av de första punkbanden i USA och bandet var viktigt för punkens etablering i landet. Ramones släppte bland annat låtarna Blitzkrieg Bop, Sheena is a Punk Rocker, Do You Wanna Dance? och I Wanna Be Your Boyfriend.

Svensk punk

Även svenska band har anammat punken och gjort den till sin. Bland kända, svenska punkband ses bland annat Ebba Grön som har en hitlåt med 800 grader.

Divi