Om det är en genre som alltid är lika populär, oavsett vilket årtionde som pågår, så är det rock. Ända sedan dess ursprung på 50-talet har rocken varit en ständig favorit bland lyssnarna. Denna musikstil passar alla åldrar och tilltalar de flesta lyssnare.

Till att börja med var rocken en viktig del i unga människors frigörelse och det är fortfarande en viktig beståndsdel i genren. Rocken har dock förvandlats under sina år i rampljuset. Musiken har gått från enkla gitarriff till elektroniska musikinstrument och inspelningstekniker som förskönar soundet.

Gitarren är en viktig del av musiken

Det finns ett riktigt stort antal subgenrer till rock, bland annat emo, britpop, indierock, punkrock, progressiv rock och grunge för att nämna några.

För att spela in rockmusik krävs det ett antal olika instrument, Populärast att använda är olika slags gitarrer, bas, trummor och slagverk. Dessutom kan det förekomma synthesizers och stråkinstrument i låtarna. Det viktigaste är dock sången. En riktigt bra sångare kan göra att bandet går från ett litet okänt band till ett världsband.

Elvis var kungen av rock

Rocken har sitt ursprung på mitten av 1900-talet och Elvis Presley var en av de tidiga frontfigurerna i genren. Genren växte sig sakta fram ur musikstilar såsom blues och r’n’b. Med Elvis Presley var rocken rytmisk. Du har säkert hört låtar som Jailhouse Rock, Blue Hawaii, Always On My Mind och Suspicious Minds.

Elvis tidiga kollegor inom rocken var Jerry Lee Lewis, Buddy Holly och Chuck Berry.

The Beatles var stora i Europa

Rockmusiken tog sig även till Europa och här gjorde The Beatles succé under tidigt 60-tal. The Beatles beskrivs ofta som musikhistoriens mest framgångsrika band när det kommer till kommersiell försäljning av skivor. The Beatles var musikaliskt innovativa och skrev låtar såsom Please Please Me, I Want To Hold Your Hand och Yellow Submarine.

Hårdrock med tung elgitarr

Rocken har överlevt under många årtionden och skapat en mängd subgenrer. Hårdrock känns ofta igen på dess tunga musik som spelas. Det är elgitarren som dominerar i hårdrock och banden är ofta högljudda. I genren hårdrock kan du bland annat hitta band såsom Deep Purple, AC/DC och Led Zeppelin.

Några som tagit hårdrocken ett steg längre är Black Sabbath med Ozzy Osbourne i spetsen och Judas Priest.

Lite mer kommersiellt vänliga grupper inom hårdrock är Aerosmith, Kiss och Alice Cooper. Aerosmith frontas av Steven Tyler och har bland annat haft stora hits med Dream On, Walk This Way och I Don’t Wanna Miss a Thing. Metallica är ett annat band som haft stort inflytande över rocken och som har fans världen över. Bandets sångare heter James Hetfield och kända låtar är All Nightmare Long, Sad But True och den populära Nothing Else Matters.

Divi