Shoegaze är en på många sätt ur-brittisk kombination av psykedelia, drone och indierock som hade sin kommersiella höjdpunkt under 1990-talets inledning. Genrens mest kända representanter var band som My Bloody Valentine, Ride och tidiga Lush.

Hos Bravura hittar du sällan arbetstillfällen för musiker men väl för många andra yrkesgrupper. Bravura är en arbetsförmedlare som specialiserat sig på arbetstillfällen inom sektorer som IT, ekonomi, kundtjänst, teknik, marknadsföring och försäljning. Om du är nytillkommen på arbetsmarknaden och letar efter möjligheten att få arbetslivserfarenhet är de en bra aktör att vända sig till. Likaså om du har mångårig erfarenhet inom ditt yrke och vill hitta nya karriärvägar. Du kan till exempel när detta skrivs hitta lediga jobb i stockholm, bland annat som supporttekniker, systemprogrammerare och backend developer. Nya jobb tillkommer ständigt.

My Bloody Valentine – shoegazegudarna

My Bloody Valentine, eller MBV som det ofta förkortas, är utan tvekan det viktigaste av alla shoegazeband. Det var nämligen från det bandets inledande EP:s som efterföljarna skulle låna genrens mest säregna stilistiska grepp, svepande distade gitarrer och användningen av effektpedaler. Ett annat viktigt grepp var att använda elgitarrens ‘whammy bar’, en tremoloarm som kan användas för att bända tonerna. Det gav en effekt som dittills mest förknippats med 60-talets surfmusik, men som av My Bloody Valentine förvandlades till någonting helt annat. Bandets gitarrist använda sin whammy bar för att bända hela ackord och skapa en effekt som gav musiken en nästan overklig känsla, som en drogtripp i sonisk tappning.

Efter MBV följde flera band. Ride var ett av de mer framgångsrika, särskilt på debutplattan Nowhere. De var dock lite mer konventionella i sin approach, skapade ett sound som lättare gick att spåra bakåt i tiden till Beatles och andra sextiotals-bands psykedeliska perioder.

Shoegaze på nedgång, och uppgång igen

Shoegazevågen mattades av i samband med att brittpoppen med band som Blur, Suede och, framför allt, Oasis slog igenom under mitten av 90-talet. Men det gick fortfarande att höra influenserna från shoegazemusiken, framför allt i det sistnämnda bandets gitarrväggar. Som många som växte upp under 1990-talet vet dog shoegaze i princip ut helt efter Oasis storhetstid. Radion dominerades därefter under några år av Hip Hop och annan elektroniskt influerad musik, men det är en annan historia.

Bortsett från en kortare revival under slutet av 90-talet i form av en genre som kallades ‘nu-gaze’, hördes få influenser från shoegaze i musiken som skapades i världen. Bland artisterna som skulle kunna beskrivas som nu-gaze kan bland andra M83 och svenska Radio Dept nämnas. På senare år har dock element från shoegaze gjort något av en comeback i vissa genrer. Det lite skeva och surrealistiska soundet hittas numera hos en hel del elektroniska artister. Det finns till och med shoegaze metal representerad av band som Alcest och Amesoeurs.

Divi